Da bi pravilno funkcioniralo, naše tijelo treba pomoć mnogih različitih vitamina i minerala. Jedan od najvažnijih vitamina je vitamin E. Ovaj vitamin je posebno poznat po svojim antioksidacijskim svojstvima i pomaže našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati rak i neke druge teške bolesti. Druga važna funkcija vitamina E je njegova pomoć u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i iskorištavanju vitamina K. Izvjesna istraživanja pokazala su da se vitamin E može upotrijebiti u prevenciji RA (reumatoidni artritis), raka dojke i tako dalje , Vitamin E lako se može dobiti iz hrane, pa nam zdrava i uravnotežena prehrana obično pomaže da dobijemo svoju dnevnu dozu ovog vrijednog vitamina.

Kako mogu dobiti dovoljno vitamina E?

Kao što smo već rekli, vitamin E lako možemo dobiti iz hrane. Pogledajmo koji su najbolji izvori vitamina E.

Povrće je izvrstan izvor vitamina E. Vjerojatno najbolji izvor ovog vitamina je paprika. Ostali su peršin, rajčica, špinat, slatki krumpir, brokula, mrkva, bundeva i tako dalje. Voće je također bogato vitaminom E. U ovoj skupini želimo spomenuti voće poput manga, pa čak i papaje. Ovo dvoje je puno vitamina E, dok ostalo voće ima vitamin E u tragovima.

Popis namirnica bogatih vitaminom E ne bi bio potpun da nismo spomenuli neke orašaste plodove i sjemenke. Najbolji od najboljih u ovoj kategoriji su bademi. Osim što se opterećuju sa svim E, oni također mogu povećati našu razinu energije. Sjetite se toga sljedeći put kada osjetite umor. Također vrijedi spomenuti kikiriki i lješnjak, te sjemenke poput lanenih sjemenki i makova. Ulja koja su izvađena iz ovih sjemenki i orašastih plodova bogata su i vitaminom E, pa se primjerice mogu koristiti za zdravu kožu.

Cjelovite žitarice su druga vrsta hrane bogate ovim vitaminom. Želimo spomenuti sljedećih nekoliko: pšenične mekinje, zob i cjelovita pšenica. Cjelovite žitarice također imaju brojne zdravstvene koristi.

Kao što vidite da obično imamo puno hrane, koja je bogata vitaminom E. Ako ste primijetili da neke od namirnica nisu na vašem svakodnevnom planu prehrane, vrijeme je da ih uključite. Radeći to uživat ćete u svim blagodatima vitamina E, kao što je, bolji imunitet, zdravija i mlada koža i previše.